Links en informatie

zwanger

Zwangerschap:

Tijdens je zwangerschap komen er veel dingen op je af. Er moeten diverse keuzes gemaakt worden. Om je een klein beetje te helpen heb ik diverse links en tips bij elkaar gezocht. Mis je iets of heb je nog vragen stel ze gerust.

Verloskundigen in de regio:

Verloskundigepraktijk Lieveling

Verloskundigen Praktijk Oud-Beijerland e.o

Verloskundigenpraktijk Korendijk

Verloskundigen Hoekschewaard Oost

Moeders voor Moeders:

Moeders voor moeders wil de kinderwens van stellen met vruchtbaarheidsproblemen vervullen. Je kunt je aanmelden voor deelname vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent tot en met de 11e week van je zwangerschap. Meedoen kan vanaf de 6e tot en met de 16e week. In deze periode bevat je urine namelijk het meeste hCG-hormoon. Aanmelden kan middels de onderstaande link van Moeders voor Moeders of het gratis telefoonnummer 0800-0228070     https://www.moedersvoormoeders.nl

Alle informatie over zwangerschap, verloskundige, diverse folders in meerdere talen vind je op http://deverloskundige.nl/home/

Tijdens je zwangerschap kan je bepaalde levensmiddelen beter niet gebruiken. Je verloskundige verteld je hier alles over. Verder zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden voor de gezondheid van je kindje. Lees er alles over op de site http://www.eenveilignest.nl

Je verloskundige zal je ook informeren over het belang van een geboorteplan schrijven. Wat wil je wel en wat wil je absoluut niet tijdens de bevalling. Ook met betrekking tot je baby.
Alles over zwanger zijn: bijvoorbeeld het geboorteplan

 

De film In Utero -een aanrader voor geboortezorg professionals en iedereen die zwanger is of zwanger wil worden

 

zwangerschapIn Utero is een ode aan ons vermogen om lief te hebben en nieuw leven te koesteren. Het ontwikkelen van dat vermogen begint in de baarmoeder, in de relatie tussen de moeder en haar kind en in de wisselwerking met hun omgeving. De tijd waarin we nu leven omringt het jonge kind met een milieu waarin de mensheid voor grote opgaven staat. Economische en technologische ontwikkelingen en de uitbreiding van de consumptiemaatschappij leggen een enorme druk op levens van ouders, kinderen en de samenleving. Het spanningsveld tussen de prilste behoeften van het ongeboren kind en de stressvolle omgeving waarin hun moeders en vaders leven, wordt in deze film treffend verbeeld en nodigt uit tot bewustwording en dialoog. Een dialoog die gevoerd kan worden in het gezin en onder professionals, maar die ook deel uitmaakt van een brede maatschappelijke discussie over onder andere de positie van zwangere vrouwen, geboortezorg, kinderopvang en de toenemende medicalisering van gedragsproblematiek bij kinderen. (tekst van de site van In Utero)

Helaas is de film per 1 januari 2020 niet meer te huur of te koop. Aangezien ik de film aangeschaft heb is het mogelijk om deze via DichtbijDragen te kijken. Stuur mij bij interesse een bericht via het contactformulier.

 

Partners in de Hoeksche Waard

Samen met BabyBliss en Sharon Leijs fotografie hebben we in maart 2020 de Facebookpagina Zwanger in de Hoeksche Waard gemaakt. Recent hebben we onze eerste zwangerschapsbeurs georganiseerd en het was een groot succes! Houd onze Facebook pagina in de gaten en meld je aan om op de hoogte te blijven van onze activiteiten.

 

Zwangerschapcursussen en workshops voor een ontspannen zwangerschap en bevalling bij Baby Bliss

Corina van Oudheusden “Een bevalling is een fantastische ervaring, een mooie samenwerking tussen een vrouw en haar (geboorte-)partner. Mogen bijdragen aan een fijne voorbereiding zie ik als een voorrecht en ik ben enorm dankbaar voor het vertrouwen dat in mij wordt gesteld”

 

 

Bij Sharon Leijs Fotografie kun je onder andere terecht voor een zwangerschapshoot, een cakesmash voor de eerste verjaardag van je kindje, maar ook voor geboortefotografie.

Sharon LeijsDe geboorte van jullie kindje, staat voor de mooiste dag uit jullie leven. Omdat het een dag vol emotie en liefde is. Deze dag waar je zolang naar uit hebt gekeken en nooit meer wilt vergeten. Maar juist door al die emoties die er zijn en je opperste concentratie beleef je de bevalling in je eigen wereld en herinner je je achteraf niet alles meer.”


Folders en babyuitzet

 

Folder_wat_je_moet_weten_over_alcohol_roken_drugs_en_zwangerschap

Informatie over schadelijke stoffen voor zwangeren

Informatie over schadelijke stoffen in kinderkleding

Informatie over schadelijke stoffen in speelgoed

Uitzetlijst Baby

Ziloen natuurlijke-babyuitzet

folder Shaken Baby Syndroom

Informatie over de hielprik

Bevallingstas

Zo tegen de 37 weken zwangerschap is het verstandig een tas voor het ziekenhuis op je gemak klaar te zetten. Welke kleertjes gaan er mee voor je kleine (worden een van eerste foto’s van gemaakt) en wat vind je voor jou en je partner belangrijk om bij te hebben. Ook als je van plan bent thuis te bevallen is het handig om hier over na te denken en klaar te zetten. Om je een beetje te helpen heb ik een voorbeeldlijstje gemaakt. Je vind hem hier.

Wasbare luiers

Onafhankelijke informatie over de wasbareluier wereld.nl

Dekens van wol en katoen

Leuke wollen dekens en meer….

Nog meer wollen dekentjes

En nog meer zachte dekentjes

Biologisch aankleedkussen

Het alternatief voor het kunstof aankleedkussen

Het natuurlijke kraampakket

Dalalou Natuurlijk

Moeder Aarde

moeder aarde natuurlijk kraampakket

 

Hechting

HechtingDe hechting tussen ouder/verzorger en hun kind is een belangrijk onderdeel van de kraamzorg en lang daarna. Er wordt veel gesproken over het belang van de eerste 1000 dagen van een baby. Er is hier decennia lang veel in mis gegaan doordat er geen kennis over was. Dit kan best verstrekkende gevolgen hebben voor de manier hoe je je basisvertrouwen hebt ontwikkeld en kan invloed hebben op de rest van je leven. Er wordt gewerkt aan een aparte pagina op deze website over hechting en het belang van een veilig gehecht kind. Hier later meer over. Ik wilde wel vast een link plaatsten van een coach waar ik veel contact mee heb en gespecialiseerd is in het herstel.

Wil je meer weten over welke gevolgen dit kunnen zijn en het herstel van het basisvertrouwen, klik voor meer uitleg en informatie op onderstaande link.

Herstel van hechting en het basisvertrouwen

Een fijn boek om tijdens de zwangerschap te lezen ter voorbereiding op de hechting als je baby er is is Het Hechtingsplan van Lonneke van Houten.

Klik op het boek om op de website van Het Hechtingsplan te komen.

Het Hechtingsplan is geschreven door Lonneke van Houten, verloskundige en therapeutisch coach. Het boek lanceert een nieuw concept; Het Hechtingsplan.  Dit is een plan wat je, met behulp van dit boek, kunt gaan creëren, om een goede veilige start voor jouw kind zoveel mogelijk te waarborgen. Om te komen tot een goed hechtingsplan is een overzicht gemaakt van een aantal essentiële punten die om bewustwording vragen, waar het de voorbereiding op ouderschap betreft.” 

Veilig samen slapen

Over veilig samen slapen wordt veel gesproken. Samen slapen en veiligheid is in veel gevallen zeker toe te passen. Het is wel erg belangrijk om goede informatie te krijgen. Deze krijg je van DichtbijDragen tijdens de intake en kraamweek. Ook kun je het boek “Slapen met je baby” (zie boeken tips) lezen.
Het bedhekje van bijv Lindam is een goede optie voor het samen slapen (zie afbeeldingen)Lindam Easy fit bed guard

 

 

Lindam Easy fit bed guard

 

Kraamzorgproducten gratis bij je thuisbezorgt hulpmiddelen kraamweek Duxxie

Bestel bij Duxxie gemakkelijk online de bedverhogers, ondersteek en evt nog andere producten die je praktisch lijken. Je kan de levering tot zelfs 5 maanden uitstellen. Er is geen rit meer naar de thuiszorgwinkel nodig.

Kraamzorg

 

 

Belangrijk om te regelen:

Als je samen een kindje krijgt, niet getrouwd bent en de baby is niet erkend dan krijgt de baby automatisch de achternaam van de moeder.
Wanneer je wilt dat de baby de achternaam van je partner krijgt, dan moet hij de baby tijdens de zwangerschap erkennen. Hij wordt dan de wettelijke vader. Om dit te regelen moet je samen naar het gemeentehuis van je woonplaats.
Je geeft hier als moeder van de baby toestemming voor door middel van je handtekening. Je krijgt dan de akte van erkenning mee naar huis. Als je partner de baby gaat aangeven heeft hij dit document weer nodig.

Let op! Als de baby is erkend, heeft de vader nog geen wettelijk gezag over het kind. Dit moet je na de geboorte regelen bij het kantongerecht. Het benodigde formulier vind je onder de volgende link: Formulier ouderlijk gezag

Meer informatie vind je op onderstaande sites.

Erkenning: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-kind
Ouderlijk gezag: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderlijk-gezag

 

Het eerste (gouden) uur

Het eerste uur na de geboorte van een baby volgt deze (als we hem/haar de kans geven) zijn instinct en een vast patroon. Het is belangrijk voor je baby en voor jou dat hij/zij hier de gelegenheid voor krijgt. Zolang jou gezondheid en die van je baby dit toelaat moeten zorgverleners je baby hier de tijd voor geven. Lees meer info en kijk het prachtige filmpje  op de site van hartewens info/het-eerste-uur-dos-en-donts

 

Over Borstvoeding:

Een informatieve podcast met heel veel nuttige en bruikbare tips van lactatiekundige Myrte van Lonkhuijsen. Sla hem op bij je andere podcast en luister hem nog eens terug.

 

 

borstvoedingsboek

 

 

 

Het nieuwe borstvoedingboek is een aanrader ter voorbereiding en als naslagwerk voor veel voorkomende situaties tijdens de borstvoedingsperiode

 

 

 

Kenniscentrum Borstvoeding

www.lalecheleague.nl

Eurolac.net

Video’s

Engelstalige informatie over borstvoeding:

Kelly mom

Breastfeeding.com

Horigen kolf

Dichtbijdragen heeft een Horigen kolf in eigen bezit. Deze kan tijdens de kraamweek ingezet worden. Er is geen huur verschuldigd, maar moet aan het einde van de kraamweek wel ingeleverd worden.

Horigen Chicture 107PPHorigen Chicture 107PP

 

De kolf kan via DichtbijDragen aangeschaft worden voor € 225,00

Wil je de Horigen kolf eens uitproberen om te kijken of deze kolf bij jou past dan kan dit ook als je geen kraamzorg bij DichtbijDragen hebt geregeld. Neem contact met mij op over de mogelijkheden.

informatie over de Horigen kolf

 

Lactatiekundigen:

Borstvoeding in balans

Uit volle borst

Michelle Lakerveld(website volgt binnenkort)

Michelle is ervaringsdeskundige, kraamverzorgende en sinds kort ook Lactatiekundige. Zij is te bereiken via telefoonnummer 0631674516

Aidulac

Korte tongriem of lipbandje is een regelmatig voorkomende hobbel bij het geven van de borstvoeding (ook bij flesvoeding zien we hier problemen mee). Als kraamverzorgende is dit iets waar ik altijd op let. Bij vermoeden dat dit aan de orde is wordt er na overleg met de ouders, de verloskundige een lactatiekundige ingeschakeld. Deze kan dit goed beoordelen en hier een advies over geven. In onderstaand artikel staat alle informatie over korte lipbandjes en tongriempjes.

Informatie over lipbandjes en tongriempjes

 

Osteopathie

Osteopathie is een manuele geneeswijze die het lichaam in zijn totaliteit bekijkt. Centraal staat het zelfregulerend vermogen van het lichaam.
Dit regulerend vermogen kan alleen goed werken wanneer het lichaam goed kan bewegen. Pijn is een gevolg en komt aan het licht, de oorzaak ligt meestal in de schaduw.

Osteopaten Lonneke en Marieke Schut

Osteopaat praktijk van der Wal

 

Babygebaren:

Middels babygebaren kun je vanaf dat je baby een half jaar is beginnen met het inzetten van gebaren naast je gesproken woorden. Op deze manier leer je samen met je kindje de gebaren bij de woorden. Na ongeveer 2 maanden gaat je baby gebaren overnemen en gebruiken. Het is een fijne manier voor je baby om te communiceren en geeft de baby een sterker zelfvertrouwen (je wordt begrepen) en het stimuleert het taalcentrum.

Communiceren met je baby, als praten nog niet lukt……

Sinds kort is Wendy de Wit-van Oostveen in de Hoeksche Waard gestart met haar bedrijf Gebarenstem Hoeksche Waard

gebarentaal met baby's

 

Neem contact met haar op via wendy.oostveen@gebarenstem.nl om een cursus of workshop te boeken.

 

Dragen

Vereniging van draagdoekconsulenten

Draagdoek/Drager aanschaffen of huren

Huren van draagdoeken, ergonomische dragers en draagjassen:

Draaguitleen

Doeken en dragers kopen:

Ooiebeest

Vonvavoom

Naturebabies

Bam & Boe

Limas

Draagjas aanschaffen

Mawaho
Voor cliënten van DichtbijDragen kan ik een leuke korting regelen.

Boekentips

 

Het grote wonder

leven voor de geboorte

 

 

 

 

 

 

 

Vrije geboortebevallen

 

 

 

 

 

 

 

Perfecte bevallingen bestaan niet

Veilig bevallen

 

 

 

 

 

 

 

Veilig door de kraamtijdveilig slapen met je baby

 

 

 

 

 

 

 

Op zoek naar het verloren geluk

Perfecte moeders bestaan niet

 

 

 

 

 

 

 

Informatie en leuke artikelen over het ouderschap

Natuurlijk ouderschap

 

KiiND

Mamablog Lotus Writings

 

Stichting Baby Hope

Spullen over uit je kraampakket? Lever deze in bij stichting Baby Hope! Soms heb je niet alles nodig uit je kraampakket. Gooi de inhoud dan niet weg, je kunt er levens van andere baby’s en kraamvrouwen mee redden. Stichting Baby Hope zamelt deze materialen in voor kraamprojecten in Tanzania, Kameroen, Ghana, Benin, Suriname en een aantal Oost-Europese landen. Je kunt deze spullen aan het einde van de kraamzorg aan mij mee geven, dan zorg ik dat het op de juiste plaats komt. Meer informatie vind je op de site www.stichtingbabyhope.org