Kraamzorg op maat


Je bent zwanger… Gefeliciteerd!

Wat is kraamzorg op maat?

Kraamzorg is de zorg voor jou en je kindje in de eerste week na de geboorte. In deze week kan je herstellen van de bevalling en word je wegwijs gemaakt in het voeden en verzorgen van je baby. Je krijgt tips hoe je dit in kunt vullen en hoe je leert wat de behoeften van je baby zijn. Er is ook veel aandacht voor de hechting tussen ouder en kind, zowel voor de papa en de mama. Kraamzorg op maat is de zorg en het aantal zorguren afgestemd op jou persoonlijke situatie.

Kraamverzorgende

Ik werk met hart en ziel als kraamverzorgende. Het blijft heel bijzonder als ik bij een bevalling aanwezig mag zijn en het moment mee te maken dat de kersverse ouders hun kindje voor het eerst in de armen sluiten. Beval je in het ziekenhuis dan ben ik er kort nadat je thuis gekomen bent. In de daarop volgende kraamtijd vind ik het fijn om de baby een liefdevolle en warme start in het gezin te geven. Uiteraard met de betrokkenheid van en de zorg voor de ouders en eventuele broertjes of zusjes.

verzorgen pasgeborene

 

Informatie over de verzorging van de pasgeborene

De informatie die ik de kersverse ouders kan geven is, mede door mijn opleiding tot draagconsulente en babycoach, zeer uitgebreid. Deze kennis uit zich vooral door goed te observeren en te kijken wat de baby nodig heeft om zich veilig en geborgen te voelen. Een goede en veilige hechting start al bij de conceptie voor de innesteling in de baarmoeder, maar is tijdens het leven buiten de veilige baarmoeder natuurlijk ook heel belangrijk. Het proces van de hechting tussen het ouderpaar en de baby is een balangrijk onderdeel van de zorg. Hoe kan je voor een veilige hechting zorgdragen, waar heeft jou baby behoefte aan?  Ik help de ouders om meer inzicht hierin te krijgen en aan te voelen wat een natuurlijke manier is om met je baby om te gaan. Er is  aandacht voor de natuurlijke processen bij moeder en baby. Daarnaast geef ik natuurlijk alle belangrijke en onmisbare informatie over borstvoeding, kunstvoeding en de verzorging van de pasgeborene.

verzorgen pasgeborene

 

 

 

 

 

 

 

 

Verzorging van de kraamvrouw

verzorgen van de kraamvrouwDe kraamvrouw wordt natuurlijk naast de dagelijkse controles ook in de watten gelegd en voorzien van alle relevante kennis, zodat ze na de kraamweek de zorg voor de baby vol vertrouwen op zich kan nemen. Ook het zorgdragen voor rust hoort hierbij. Dit kan geoptimaliseerd worden door het toepassen van een ontspannende kamille buikwikkel bij tijdens het rusten. Deze buikwikkel draagt bij aan extra ontspanning en kan het ongemak van de eventuele naweeën verminderen. Mijn missie is om van deze kraamtijd bijzondere en onvergetelijke dagen te maken.De kraamzorg wordt gecombineerd met een gezellig praatje en humor.

Voor de aanstaande mama’s die borstvoeding willen gaan geven heb ik, door scholing en het volgen van (online) conferenties, alles in huis om hierbij een optimale begeleiding te bieden. Eventueel kan er in overleg een lactatiekundige ingeschakeld worden.

Als het verlenen van de zorg het toelaat hoort het ondersteunen bij de uitvoering van lichte huishoudelijke taken er ook bij.

Aandacht voor broertjes of zusjes

De eventuele oudere kindjes worden bij de zorg voor de baby betrokken en krijgen ook de aandacht door middel van een spelletje doen, voorlezen of even lekker naar buiten. Het is voor de broertjes of zusjes in het gezin een hele verandering. Opeens is hij/zij daar: de baby uit mama’s buik, waar al die tijd over gesproken werd. En nu loopt er ook nog een vreemde mevrouw in huis met een verpleegstersuniform. De ouders moeten de aandacht verdelen en ook zelf nog wennen aan de veranderingen binnen het gezin. Alles in huis is vreemd en onwennig. Het doorgang laten vinden van het ritme qua school, opvang of peuterspeelzaal is voor de broertjes en zusjes vaak het beste. Ook hierbij ondersteun ik de ouders om dit in de kraamweek voor alle gezinsleden prettig te laten verlopen.

 

Bijhouden van het zorgdossier

invullen van zorgdossier

 

 

 

 

 

De observaties en controles die gedaan worden, moeten ook vastgelegd worden in het zorgdossier en op de daarvoor bestemde formulieren. Zo kan het gezin nadat ik naar huis ben alles terug lezen en dit dient ook als overdracht naar de verloskundige. Als de verloskundige en ik elkaar niet treffen bij haar huisbezoek kan zij het dossier eventueel raadplegen. Soms zijn er dingen waar overleg voor nodig is en dan neem ik telefonisch contact op met de verloskundige. Dit zal ik altijd kenbaar maken naar de ouders.

Wat zijn de kosten voor kraamzorg?

Iedereen heeft recht op kraamzorg. De basis uren variëren van 24 tot 49 uur vastgesteld via het LIP (Landelijk Indicatie Protocol) met de mogelijkheid om in overleg met de verloskundige deze uren uit te breiden. Deze kosten worden vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekeraar. Afhankelijk van je aanvullende pakket wordt de eigen bijdrage per kraamzorguur van € 4,70 (2022) al dan niet vergoed of maar gedeeltelijk vergoed.  Zorgvergoedingen zwangerschap en bevalling Raadpleeg ook de polisvoorwaarde van je verzekeringsmaatschappij.

De vergoeding voor bezoek en advies van een lactatiekundige van je verzekeraar kun je checken via onderstaande  link  vergoeding lactatiekundige

Kijk op de pagina links en informatie voor de gegevens van de lactatiekundigen waar ik een fijne samenwering mee heb.

Heb je nog vragen? Stuur me een bericht via het contactformulier en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

 

Wellicht tot snel!

 

Algemene Voorwaarden Bo geboortezorg

Aanvullende Leveringsvoorwaarden DichtbijDragen 2022

Privacy reglement DichtbijDragen

Uitzetlijst Baby