Borstvoeding
Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor een baby. Het bevat allerlei stoffen zoals vetten, eiwitten,vitamines, antistoffen en veel meer. Wil je precies weten wat er in zit kijk dan even op Wat zit er in mijn borstvoeding? Borstvoeding is helemaal afgestemd op de behoefte van je baby en zorgt voor een optimaal afweersysteem. Dit maakt de keuze voor borstvoeding alweer makkelijker. Borstvoeding geven heeft ook voordelen voor de mama. Zo heb jij als mama bij 6 maanden borstvoeding of langer, onder andere minder risico op borstkanker. Lees meer via deze link borstvoeding geven
Hoe werkt dat nu toch die borstvoeding? Borstvoeding wordt bij de meeste pas bevallen mama’s vanzelf aangemaakt. Dit is een natuurlijk proces. Wanneer mama en baby hun instinct volgen en de baby veel (huid op huid) bij mama ligt en kan drinken wanneer het hier behoefte aan heeft, zal er automatisch voldoende melk voor de baby zijn. Dit is het vraag aanbod principe.
Dit is niet voor alle mama’s en baby’s zo gemakkelijk als hierboven beschreven. Soms is de fysieke toestand van moeder of baby niet optimaal of zijn er andere omstandigheden waardoor de borstvoeding extra aandacht nodig heeft. Daarom is een goede begeleiding belangrijk tijdens de kraamweek. Deze begeleiding kun je van DichtbijDragen verwachten. Er zijn ook nauwe contacten met lactatiekundige uit de regio en deze kan in overleg met jou en de verloskundige ingeschakeld worden.
Donormelk
In sommige situaties lukt het niet direct om je kindje met je eigen melk te voeden of heb je net niet genoeg om je kindje volledig met jou melk te voeden. Dit is een moeilijke situatie voor je. Lang geleden kwamen andere mama’s, de min, te hulp door de baby aan huis te voeden. Tegenwoordig is er de mogelijk om je kindje bij te voeden met donormelk. Dit geniet de voorkeur boven kunstvoeding. Lees er alles over op de site http://moedermelknetwerk.nl/donormelk
Factoren die bij kunnen dragen aan succesvol borstvoeding geven:
- Bereid je goed voor en ga naar een borstvoedingscursus, heus er blijft meer hangen dan je denkt!
- Het is fijn als je partner je in deze periode ondersteunt, betrek je partner hierom bij de voorbereiding en neem hem/haar mee naar de cursus
- Creëer een rustige en ontspannen omgeving
- Maak het jou en je baby de eerste dagen gemakkelijk middels de biological nurturing houding. Kijk hier het filmpje over de Biological Nurturing houding
- Zorg voor veel huid op huid contact met je baby, dit draagt positief bij aan de melkproductie
- Neem de tijd om het voeden samen met je baby te leren
- Probeer je rust te nemen en doseer het bezoek. Er komt zoveel op je af in deze korte periode
Natuurlijk hoef je bovenstaande punten niet allemaal alleen te doen. Ik ondersteun je tijdens de kraamweek met passie om de borstvoeding tot een succes te maken. Op dag 8 van de zorg heb je diverse houdingen geprobeerd en kun je deze toepassen naar jou wens.
De 5 standaarden voor het welslagen van de borstvoeding
Instellingen voor moeder- en kindzorg die het certificaat hebben dienen er zorg voor te dragen:
Standaard 1.De Organisatie:
In Standaard 1 staan de criteria die voor de gecertificeerde organisatie op de achtergrond regelen wat nodig is om een goed voedingsbeleid neer te zetten voor kinderen van 0 tot en met 2 jaar. Ze vormen de kapstok waaraan de praktijk van de gecertificeerde begeleiding bij voeding voor kinderen van 0 tot en met 2 jaar op basis van de overige standaarden wordt opgehangen, te uit weten: beleid, scholing, prenatale voorlichting en ketenzorg.
Standaard 2. De pasgeborene
De eerste kennismaking tussen moeder en baby vindt plaats in huidcontact. De reflexen van de baby zijn sterk in het eerste uur. Een gezonde op tijd geboren baby wisselt beweging en rust af en kruipt in de loop van een uur van de buik naar de borst.. Daarom krijgen alle moeders hun baby direct na de geboorte in huidcontact bij zich. De eerste voeding wordt gegeven in huidcontact, ongeacht de voedingskeuze van de moeder. Het intense huidcontact bevordert dat het kind wordt gekoloniseerd met de huidflora van de moeder. Alle ouders worden uitgenodigd om hun pasgeborene tijdens de eerste kennismaking ook aan de borst te laten snuffelen en een eerste maal te laten aanhappen.
Standaars 3. De praktijk
Alle ouders hebben informatie nodig over de behoeften en reflexen van hun baby. Begeleiding helpt om de theorie in praktijk te brengen en te herkennen wat een voedingssignaal is, of een signaal van verzadiging, en hoe een normale drinkpauze eruitziet.
Standaard 4. Kind
Als baby’s groter worden is het tijd om naast de melkvoeding ook vaste voeding te geven. Ouders hebben informatie nodig wanneer en hoeveel vaste voeding hun kind nodig heeft en hoe snel kinderen in het algemeen vaste voeding leren eten en leren drinken uit een beker.
Standaard 5. Hechting
Een baby groeit niet alleen van voeding, maar ook van liefde en aandacht. Ouders moeten weten hoe zij de ontwikkeling van hun kind kunnen stimuleren door responsieve verzorging.
Borstvoeding in de eerste week
De eerste week met je kindje is een bijzondere week en ook een intensieve week. Je krijgt veel informatie en iedereen moet wennen aan de nieuwe situatie. Het is belangrijk als je gaat starten met de borstvoeding, dat jij en je kindje het gelijk goed aanleren. Ondanks dat het een heel natuurlijk proces is is dit van groot belang. Het tenslotte makkelijker om iets aan te leren dan af te leren. Als je de mogelijkheid hebt om met je partner een borstvoedingscursus te volgens dit zeker aan te raden. Ik merk het als koppels een cursus gevolgd hebben, doordat dit genoemd wordt door ouders ‘oh ja dat heb ik tijdens de cursus gehoord’ En dat is fijn!
Ben je nu niet in gelegenheid om een cursus te volgen dan is dit filmpje van Eurolac Lactatiekundige een mooi stukje voor de start na de geboorte. Verder wordt je natuurlijk door mij geholpen om de borstvoeding te laten slagen.
Borstvoedingsbeleid DichtbijDragen
Extra service:
Om het iets gemakkelijker te maken wanneer er extra hulp nodig is bij de borstvoeding heeft DichtbijDragen een Horigen Chicture kolf aangeschaft. Het is ook mogelijk om deze kolf te testen. Tijdens de kraamweek kan dit natuurlijk bij jou thuis. Buiten de kraamweek om kan je na het maken van een afspraak bij mij langskomen.
Lees meer informatie over deze kolf en de voorwaarden door op de link te te klikken Links en informatie
.